Uskoro izvoz svinjskog mesa u EU i Rusiju

Bez autora
Oct 25 2010

Srbija će uskoro moći da počne izvoz svinjskog mesa, pošto će prestankom vakcinacije protiv svinjske kuge, prestati da važi i zabrana izvoza. Sledećeg meseca očekuje početak slobodnog izvoza prerađevina od svinjskog mesa, napominjući da se u Srbiji trenutno nalaze inspektori Evropske unije i Rusije. Očekivanje je da će u rebalansu budžeta i budžetu za sledeću godinu Ministarstvo poljoprivrede dobiti dodatna sredstva koja će uložiti pre svega u razvoj mlečnog govedarstva. Cilj je da se Srbija vidi kao kandidata za ulazak u EU što pre, a samim tim i veća dostupnost pretpristupnih fondova, što bi značilo za srpsku poljoprivredu od 50 do 60 miliona evra godišnje. Naše Ministarstvo će, kada Srbija postane član EU, moći da računa na ta sredstva, finansira izgradnju modernih objekata i ulaže u nove tehnologije u poljoprivredi. Srbija je počela da izvozi neke poljoprivredne proizvode koje ranije nismo mogli da izvozimo.

Uskoro izvoz svinjskog mesa u EU i RusijuMinistar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je juče u Pirotu da će Srbija uskoro moći da počne izvoz svinjskog mesa, pošto će prestankom vakcinacije protiv svinjske kuge, prestati da važi i zabrana izvoza.

Ministar poljoprivrede je kazao da se sledećeg meseca očekuje početak slobodnog izvoza prerađevina od svinjskog mesa, napominjući da se u Srbiji trenutno nalaze inspektori Evropske unije i Rusije.

On je izrazio i očekivanje da će u rebalansu budžeta i budžetu za sledeću godinu Ministarstvo poljoprivrede dobiti dodatna sredstva koja će uložiti pre svega u razvoj mlečnog govedarstva. Dragin je juče sa nestrpljenjem očekivao pozitivni rezultati Saveta ministara iz Luksemburga oko prosleđivanja kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

- Želimo da vidimo Srbiju kao kandidata za ulazak u EU što pre, a samim tim i veću dostupnost pretpristupnih fondova, što bi značilo za srpsku poljoprivredu od 50 do 60 miliona evra godišnje. Naše Ministarstvo će, kada Srbija postane član EU, moći da računa na ta sredstva, finansira izgradnju modernih objekata i ulaže u nove tehnologije u poljoprivredi. Srbija je počela da izvozi neke poljoprivredne proizvode koje ranije nismo mogli da izvozimo. U proteklih godinu dana dobili smo dozvolu za izvoz prerađevina od svinjskog mesa, izvoz sveže piletine i ribljeg mesa i mlečnih proizvoda. Prošle godine smo imali rekordni izvoz od dve milijade dolara, a ove godine očekujemo da se izvoz u odnosu na prošlu godinu poveća za čak milijadu dolara - rekao je Dragin.

Ministar je u sklopu kampanje „Prirodno iz Srbije’’ razgovorao sa stručnjacima u Poljoprivrednoj stručnoj službi, a potom posetio Mlekarsku školu „Dr Obren Pejić“ u Pirotu i domaćinstvo farmera iz sela Crnoklište Borivoja Denčića. Denčić sa porodicom čuva 90 grla krava i i bikova u Crnoklištu. Dnevno proizvedu 350 litara mleka koje predaju niškoj mlekari. „Mogli bismo da isporučimo i do 500 litara mleka dnevno kad bi cena otkupa mleka bila veća. Ranije je mleko otkupljivao knjaževački Džersi koji nam je ostao dužan 700.000 dinara“, kaže Denčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik